Kom in actie!
Ga jij ook aan de slag?
Klik op een van onderstaande actie's voor tips, producten, recepten en nog veel meer!
Bespaar op elektriciteitBespaar op gasEet vaker biologischEet vaker vegetarischEet verse producten van dichtbijGa duurzaam met vakantieSlimmer mobiel op wegWees zuiniger met papierEet verse producten van dichtbij
Alle tips om te verduurzamen
Maak kennis met vergeten groente
Met “vergeten” bedoelen we groenten, kruiden en fruit die ooit voor veel mensen in Nederland deel uitmaakten van hun voedselpakket en hun plekje in onze cultuur hadden, maar die nu vrijwel niemand meer kent. Terwijl veel vergeten groenten, kruiden en fruitsoorten bijzonder lekker en rijk van smaak zijn. Met winterpostelein of raapstelen, snijbiet of zuring kun je een heel lekkere salade maken die wel heel anders smaakt dan van de bekende slasoorten. Met aardpeer, wortelpeterselie, pastinaak en schorseneer zijn heerlijke ovenschotels te maken die een welkome afwisseling kunnen vormen voor de bekende aardappelschotel. Ook veel planten die gewoon in het wild groeien kun je eten. Onkruiden als brandnetel, smeerwortel, paardebloem, en zevenblad kunnen dienst doen als verrukkelijke en gezonde groente, waarmee je de lekkerste gerechten kunt maken! Volg een workshop eetbare wilde planten. Door meer soorten en rassen te telen wordt de biodiversiteit versterkt. Door een grotere variatie in gewassen is ons (landbouw)ecosysteem beter bestand tegen ziekten en plagen en krijgen epidemieën minder kans. Als we meer variatie in stand houden, zijn we bovendien beter voorbereid op de gevolgen van klimaatsverandering en kunnen we beter reageren op veranderingen in de vraag naar voedsel.
Met “vergeten” bedoelen we groenten, kruiden en fruit die ooit voor veel mensen in Nederland deel uitmaakten van hun voedselpakket en hun plekje in onze cultuur hadden, maar die nu vrijwel niemand meer kent. Terwijl veel vergeten groenten, kruiden en fruitsoorten bijzonder lekker en rijk van smaak zijn. Met winterpostelein of raapstelen, snijbiet of zuring kun je een heel lekkere salade maken die wel heel anders smaakt dan van de bekende slasoorten. Met aardpeer, wortelpeterselie, pastinaak en schorseneer zijn heerlijke ovenschotels te maken die een welkome afwisseling kunnen vormen voor de bekende aardappelschotel. Ook veel planten die gewoon in het wild groeien kun je eten. Onkruiden als brandnetel, smeerwortel, paardebloem, en zevenblad kunnen dienst doen als verrukkelijke en gezonde groente, waarmee je de lekkerste gerechten kunt maken! Volg een workshop eetbare wilde planten. Door meer soorten en rassen te telen wordt de biodiversiteit versterkt. Door een grotere variatie in gewassen is ons (landbouw)ecosysteem beter bestand tegen ziekten en plagen en krijgen epidemieën minder kans. Als we meer variatie in stand houden, zijn we bovendien beter voorbereid op de gevolgen van klimaatsverandering en kunnen we beter reageren op veranderingen in de vraag naar voedsel.
Deel duurzaamheidinactie.nl