De gemiddelde voetafdruk van een Nederlander is 6,2 Ha
Er is gemiddeld maar 1,8 Ha per aardbewoner beschikbaar
De quickscan is al meer dan 50.000 keer gebruikt
Kom jij ook in actie om je voetafdruk te verkleinen?
Wat is jouw mondiale voetafdruk?

Kom in actie!

Ga jij ook aan de slag?

Klik op een van onderstaande actie's voor tips, producten, recepten en nog veel meer!

Bespaar op elektriciteitBespaar op gasEet vaker biologischEet vaker vegetarischEet verse producten van dichtbijGa duurzaam met vakantieSlimmer mobiel op wegWees zuiniger met papier

Eet vaker vegetarisch

Alle tips om te verduurzamen


Probeer eens een plantaardige eiwitbron
Bewust minder dierlijke eiwitten eten kan prima, want de gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks meer eiwit binnen dan nodig is. De meest milieuvriendelijke eiwitbronnen zijn peulvruchten of noten. Een goede tweede zijn kant-en-klare vleesvervangers en eieren. Het minst milieuvriendelijk zijn vlees, vis, kaas en kant-en-klare vleesvervangers met veel zuivel. Probeer ook eens plantaardig toetje na de maaltijd bijvoorbeeld fruit, sorbetijs of (kruiden) thee in plaats van een zuiveltoetje. Gebruik je kaas als vervanging voor vlees, denk dan ook eens aan plantaardige eiwitbronnen zoals quorn, tofu, noten of peulvruchten. Zuivel levert namelijk een behoorlijk milieu- in klimaatsbelasting terwijl er tal van heerlijke plantaardige vleesvervangers zijn. De Mondiale Voetafdruk van een kilo kaas is gemiddeld ongeveer 25m² van een plantaardige vervanger ongeveer 7m². Helaas ook vis is geen beter alternatief voor vlees. Overbevissing, grote bijvangsten, intensieve visteelt, en de vernietiging van ecosystemen maken vis tot een product waar je als consument kritisch mee om moet gaan. Als vegetariër kun je prima aan je omega-3-vetzuren komen zonder daarvoor vis te hoeven eten of naar supplementen te hoeven grijpen. (Wal)noten, pompoen en zonnebloempitten staan bekend om hun hoge omega-3 gehalte en zijn daarom een een goede plantaardige vervanger voor vis.
 

Elke maandag lekker plantaardig voor een betere wereld
Met de campagne voor een plantaardige maandag willen wij jou stimuleren om... Lees meer
 
Probeer een lekker vegetarisch recept
Ontdek, experimenteer en varieer met de vegetarische keuken. Je hebt... Lees meer
 
Begin eenvoudig
Vegetarisch koken hoeft zeker niet speciaal te zijn. Met een minimale... Lees meer
 
Kies voor biologisch vlees
Op de dagen dat je vlees wilt eten, koop dan biologisch vlees dat is beter... Lees meer
 
Kies vleessoorten met een kleinere voetafdruk
Naast de regelmaat waarmee we vlees eten, speelt ook het soort vlees dat... Lees meer
 
Ga eens vegetarisch uit eten
Laat je verwennen! Bezoek eens een vegetarisch restaurant en maak kennis... Lees meer
 
De viswijzer helpt kiezen
Overbevissing, grote bijvangsten, intensieve visteelt, en de vernietiging... Lees meer
 
Duurzame aanbiedingen voor vlees en vervangers
De Wakkere Winkelaar is een gratis email nieuwsbrief met daarin de... Lees meer
 
Voorkom verspilling
Wist je dat gemiddeld zo’n 10 % van het eten dat we kopen weggegooid... Lees meer
 
Samen vegetarisch koken
EatGreen Together: Spreek via groepen af met mensen uit je omgeving of... Lees meer
 
Een vegetarische workshop organiseren
Je kan er ook voor kiezen om een vegetarische workshop te organiseren.... Lees meer